Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

Balık Sezonu Bereketli Başladı

Balık sezonu 1 Eylül itibariyle başladı. Palamut denizlerden en çok çıkan balık olarak tezgâhlardaki yerini aldı.

ERZURUM'DAN HABERLER 7.09.2024 12:43:00 0
Balık Sezonu Bereketli Başladı

Balık sezonunun başlamasıyla Erzurum’da tezgâhlar balıklarla doldu. Palamut tezgâhlarda en çok bulunan balık olurken, balıkçılar bu sene hamsi kıtlığı olacağını tahmin ediyoruz sezon başı olduğu için şimdilik biraz pahalı ama fiyatların düşeceğini söylediler. Palamut tezgâhlarda 50 ile 75 liradan alıcı bulurken istavrit 100 lira hamsi 125 liradan tezgâhlarda yerini aldı.

Erzurum Karadeniz yakın olduğu için daha taze ve diğer illere istinaden biraz daha ucuz balık tüketebiliyor.

Palamut akını olduğunu ve sezonun başında palamut çokluğu yaşandığı takdirde sene boyu bolca palamut çıkacağını dile getiren balıkçı Emrah Kaya  “Palamut çok olunca fiyatlar da düşer. Bir palamut şu anda 600-700 gram ve biz 50 ila 75 liraya arası satıyoruz. Bu sene hamsi ve İstavritinde geçen yıllara göre daha iri çıktığını söyleyen Akın Balıkçılık Palamut çok çıktığı için diğer balıkların da fiyatı düşüyor. Diğer balıklara talep olmadığı ve palamuda yoğunluk verildiği için ister istemez onların da fiyatı düşüyor. 

Geçen sene kıtlık yaşanırken, bu sene palamut bolluğu yaşandığını söyleyen ve bilinçli avlanmaya dikkat çeken Akın Balıkçılık “Bilinçli avlanma olursa her sene bol olur. Bilinçsiz avlanma olursa balık her zaman kıt olur. Bilinçli avlanma için denetleme olması lazım. Denetleme olmazsa denizlerimizde 2-3 sene sonra balık çıkmaz. Palamudun standardı 35 santimetredir. Palamut bu sene iyi çıktı, 10 güne kadar tanesi 1 kilograma yaklaşır. Bu sene hamsi olmaz. Palamut hamsiyle beslendiği için bu sene hamside kıtlık olur. Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı Rus balıkçılar avlanamadığı için balık bizim sularımıza geliyor. Yağış da çok olursa balık daha da çok olur” şeklinde konuştu.